Barszczewo na Pierogowym Szlaku
W tym tygodniu w ramach Pierogowego Szlaku, na którym znalazły się koła promujące lepienie pierogów Starosta Powiatu Białostockiego oraz radni przygotowywali pierogi wraz z Kołem Gospodyń Wiejskich Florianki w Barszczewie. Po lepieniu było także gotowanie i degustacja.
W poniedziałkowym spotkaniu w świetlicy wiejskiej w Barszczewie wziął udział starosta powiatu białostockiego Jan Bolesław Perkowski, radny powiatu Rafał Łada, przewodniczący rady miejskiej w Choroszczy Wojciech Jan Cymbalisty oraz członkinie Koła Gospodyń Wiejskich Florianki w Barszczewie. Na rozgrzewkę przed pracą panie przywitały gości anegdotyczną historyjką o pierogowej królewnie. Następnie wszyscy ochoczo zakasali rękawy i przystąpili do przygotowania ciasta na pierogi. Podczas gdy palce zwinnie lepiły ciasto i formowały pierogowe falbanki Florianki chętnie dzieliły się swoimi przepisami i poradami, co do przygotowania ciasta i farszu. Niektóre z tych receptur przywędrowały do nas nawet z Wilna. Przygotowane pierogi tradycyjnie trafiły do wrzątku, a po ugotowaniu okraszone zostały tłuszczem ze skwarkami. Zwieńczeniem spotkania była wspólna degustacja, podczas której każdy wybierał pierogi z ulubionym farszem, a było w czym wybierać, bowiem Florianki przygotowały farsz z ziemniaków i sera, z kapustą i grzybami oraz z mięsem i cebulką.
Finałem akcji, w której zaprezentowało się koło z Barszczewa, będą listopadowe warsztaty tworzenia pierogów.