Wspomnienie św. Agaty
W kościołach katolickich w dniu 5 lutego we wspomnieniach św. Agaty święci się sól,chleb i wodę. Św. Agata pochodziła z Sycylii z szanowanego rodu.Odznaczała się niezwykłą urodą. Żyła prawdopodobnie w latach 235251, za panowania cesarza Decjusza (249251), kiedy to doszło do jednych z najkrwawszych w historii prześladowań chrześcijan. Agata po przyjęciu wiary w Jezusa złożyła śluby czystości i odrzuciła rękę prefekta Katanii Kwincjusza.Ten w akcie zemsty kazał ją uwięzić i po okrutnych torturach spalić na rozżarzonych węglach. Doczesne szczątki św.Agaty spoczywają w Katanii, która jak głosi tradycja, dzięki jej orędownictwu ocalała w czasie wybuchu Etny. Błogosławiony 5 lutego chleb ma chronic nas i nasze domostwo,mieszkania od niebezpieczeństw pożaru i innych przeciwności. Jest także zabierany w podróż.ponieważ tęsknota za domem, niczym ogień pali serca i św.Agata ma pomóc ten ogień ugasić. W północno - wschodniej Polsce chleb i sól św. Agaty uważano za lekarstwo na bezpłodność. Podawanoje też położnicom i karmiącym matkom.Ponadto chleb leczył ból gardła, a dodany do ziarna na siew zapewniał obfiteplony. Św. Agata czczona jest jako patronka zawodów mających związek z ogniem: kominiarzy, odlewników, ludwisarzy a także jako orędowniczkę w chorobach piersi i opiekunkę karmiących matek. Ze św. Agatą związane też są przysłowia jak : „Gdzie święta Agata, bezpieczna tam chata” czy też „Sól św.Agaty strzeże od ognia chaty”.
Jacek Romanowski